dinsdag 3 mei 2011

"Sociaal vermogen autist is te beïnvloeden"

De kop van dit berichtje is een citaat uit de Volkskrant van vanmorgen. Daarin werd een onderzoek beschreven dat is uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Zij hebben volwassen autistische mannen vergeleken met 'normale' mannen en geconstateerd dat de ontwikkeling van spiegelneuronen in de hersenen bij autisten vertraagd is. Die spiegelneuronen zorgen ervoor dat je emoties van andere kunt begrijpen. Als je iemand ziet lachten, dan lach je in jezelf mee. Als je je baby voor je houdt en je je tong uitsteekt, dan zal je baby dat ook vaak gaan doen. Door imitatie worden de spiegelneuronen geactiveerd. Bij autisten is die ontwikkeling dus vertraagd, maar niet kapot. Op hun 40e functioneren de neuronen van autisten zelfs beter dan die van hun leeftijdsgenoten. Het betekent ook, dat autisten steeds socialer worden, naarmate ze ouder worden.

Hoe kun je nu de ontwikkeling van de spiegelneuronen stimuleren? De onderzoekers denken dat dat mogelijk is door de gezichtsuitdrukkingen en handelingen van het autistische kind imiteren. En laat dat nou net 1 van de pijlers zijn CSL! Het is heel belangrijk dat je meedoet met je kind, vooral met zijn herhalingsgedrag. Zo is de familie Kaufman ook ooit begonnen. Door eindeloos bordjes, doosjes en voorwerpen te laten draaien, zoals hun zoon het deed. De zus van Raun rolde als moeder steeds maar weer opnieuw kleine papiertjes op en imiteerde daarmee haar autistische dochter. Bij Pelle heb ik eindeloos steeds maar weer dezelfde vragen beantwoord. Nu stelt hij ze haast nooit meer. En kan tot mijn grote blijdschap nu liedjes nadoen als "Tsoejoe wa" waarbij je veel met je lichaam moet bewegen.

Het artikel bewijst maar weer eens dat je moet blijven geloven in de ontwikkeling van je kind. Er is nog zo veel mogelijk! Ik geef niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten