zondag 11 december 2011

Melk en granen.

De oprichters van Son-Rise, de Amerikaanse methode die aan de basis staat van CSL adviseren je om je kind geen melk en granen te geven. Veel autistische kinderen zijn namelijk allergisch voor caseïne, een eiwit dat in melk voorkomt, en voor gluten, die in granen zitten. De stoffen hebben via het darmkanaal een verkeerde uitwerking op de hersenen. 2 week geleden sprak ik met een diëtiste die vol emotie een verhaal vertelde over een meisje van 14 maanden dat samen met haar moeder op haar spreekuur was gekomen. Het meisje oogde apathisch. Nadat ze geen melkproducten en gluten meer at was ze volledig opgebloeid. “Maar ik wil je geen valse hoop geven”, zei ze. Daar ben ik ook niet naar op zoek. Ik wil graag ondersteuning voor Pelle en zijn ontwikkeling, en als dat ook via voedsel kan, dan wil ik dat wel overwegen. Toch aarzel ik wel. Pelle is namelijk een slechte eter. Hij lust wel fruit en brood maar helemaal geen warm eten. En wat blijft er dan over als ik ook nog stop met de dingen die hij wel lust? Hij groeit redelijk, is wel aan de magere kant maar bijvoorbeeld nooit ziek en heeft volgens mij wel een goede stoelgang. En het lijkt me ook wel een gedoe om glutenvrij te koken, alhoewel ik wel een speciaal kookboek heb aangeschaft, maar ik blijf twijfelen. Wat we nu wel doen, is Pelle veel minder melk geven. En misschien maak ik binnenkort een afspraak met een orthomoleculair diëtiste.

2 opmerkingen:

  1. Ben jij ook bekend met het boek: 'het syndroom van Ebel'?
    Zie ook: http://www.willemienvereijken.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ria.

    Ik weet niet of het nog speelt, maar hierbij onze ervaringen.
    Anou en ik hebben beide goede ervaringen met een orthomoleculair voedingsdeskundige en sinds kort ook met een orthomoleculair arts ( praktijk Maanlicht in Groningen- Nan). Het geeft zeker gedonder om uit te vinden wat wel/ niet mag, maar ze is gelukkig niet dogmatisch, dus je kunt goed bespreken wat je wel en niet wilt proberen. De ondersteuning mentaal en met diverse voedingssupplementen vond ik nog belangrijker. Helaas is het niet goedkoop, maar het heeft mij het afgelopen halfjaar wel enorm geholpen. Anou heeft al eerder een poos gluten- suikers en lactosevrij gegeten. Dat was zwaar en nu doen we het voor haar niet meer zo zwaar. Alleen glutenvrij is goed te doen, maar ja...als Pelle ook verder een slechte eter is zal dat niet meevallen. Het is wel leuk om ideeën op te doen wat je vaak makkelijk als alternatief unt pakken. vb pannenkoekjes van rijstemeel zijn ook prima en minder belastend dan gewone pannenkoeken. Op die manier rommel ik er voor Anou nog wel mee.
    Groeten Elsbeth

    Groetjes Elsbeth

    BeantwoordenVerwijderen