maandag 14 mei 2012

Autisme is een vertraging in de hersenen, geen defect


Afgelopen zaterdag ben ik naar een dag geweest voor moeders van kinderen met autisme. Het was een hele leuke, gevarieerde en interessante bijeenkomst, georganiseerd door Mama Vita .

Eén van de sprekers was Martine Delfos. Zij is een wetenschapper en vertelde heel boeiend en ontroerend over de ontwikkelingen in het onderzoek naar autisme. Dat is begonnen in de jaren 40 van de vorige eeuw, toen Leo Kanner en Hans Asperger elk afzonderlijk kinderen beschreven die opvallend specifiek gedrag vertoonden. De term autisme werd geboren, als onderscheid van bijvoorbeeld schizofrenie. Dit was de eerste revolutie. De tweede revolutie volgde later in de vorige eeuw, toen er veel meer bekend werd over de functie en de werking van de hersenen. Wetenschappers gingen ook op zoek naar genetische oorzaken van autisme. Daarbij werd autisme gezien als een defect. Deze zienswijze heeft grote gevolgen gehad voor de behandeling. Want als je uitgaat van een defect ga je ook uit van een onherstelbaar gegeven. Dit schept negatieve verwachtingen, weinig uitdaging, weinig begrenzing van gedrag en geen focus op groei (want het kind is nu eenmaal zo). De tweede revolutie wordt nu opgevolgd door een derde. Uit onderzoek van het begin van deze eeuw is duidelijk geworden dat autisme wordt veroorzaakt door een vertraging en versnelling van de groei van de hersenen. Het idee over de vertraging van de rijping van de hersenen vormt de derde revolutie. Het opent een heel nieuw perspectief op de benadering van kinderen en volwassenen met autisme. Het betekent dat je vaak moet onthaasten, als moeder en begeleider. Maar ook dat je je kind heel veel mogelijkheden kunt bieden en dat je hem kunt stimuleren in zijn groei. Het geeft ook een verklaring voor het gegeven dat de symptomen van autisme in de loop van de jaren verbleken.
Het was voor mij niet voor het eerst dat ik dit hoorde en het is heel bemoedigend. En het was heel  herkenbaar voor de moeders in de zaal.
Martine Delfos heeft een model gemaakt waarin dit nieuwe inzicht naar voren komt en ga boeiende voorbeelden van haar visie. Door de vertraagde ontwikkeling enerzijds en de versnelde ontwikkeling anderzijds (autistische mensen zijn vaak heel analytisch, kunnen veel zakelijke en gedetailleerde informatie verwerken en scoren vaak hoog op IQ testen) tref je veel verschillende mentale leeftijden in één autistisch mens aan. Zo kan een jongen van 17 de kennis hebben van een man van 30, met andere mensen omgaan als een kind van 6 en emotioneel een kind van 9 zijn. In je interactie moet je hier op afstemmen en vooral de wereld aan hem uitleggen op een manier die passend is bij deze niveaus. Dan groeit het kind.
Ik hoop zo dat deze visie doordringt in Nederland en overal ter wereld. Het geeft kinderen als Pelle zo veel meer mogelijkheden en begrip.

3 opmerkingen:

 1. Dank voor het delen van deze info! Interessant, het helpt!
  Wat goed dat je zo actief bent. In het halen van info!
  In het zoeken van passende benaderingen voor je kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Autisme moet veel specifieker bekeken worden. De benadering en begrip in Nederland door o.a. pedagogen is vaak zeer nadelig voor kinderen met autisme. Dit heb d.m.v. het onderwijs van mijn dochter ervaren. Haar hele ontwikkeling en jeugd zijn traumatisch en zeer nadelig verlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja maar snappen jullie dat nu niet de farmaceutische moet blijven verdienen natuurlijk!!!! Ongehoord maar zo werkt het wel. Ze steken er liever een pil in dan dat ze geld uitgeven aan onderzoeken. Bijv. ziekte van asperges is een allergie voor glutenallergie. Maar die test is zoooo duur en lang dat ze liever een pil in de mik steken. Die vervolgens delen van de hersenen plat leggen en het verboden wordt om te denken. En na jaaaren slikken zal je dat deel nooit meer kunnen kunnen gebruiken of niet geheel meer!!!!! En wat ze hier ook zeggen het is te hoog!!! En dus TE slim voor de overheid en dat mag natuurlijk niet!!!! De farmaceutische industrie moet blijven draaien pffff. En dat over de rug van de mensen!!! Ze zijn eerder bang voor zulke mensen dan dat ze met open armen ontvangen!!!! don't ♥it

  BeantwoordenVerwijderen