zondag 2 februari 2014

Einstein.

De blog post hieronder is geschreven door Anita Veenkerk. Anita is de moeder van Nick, een jongen die na een lastige schooltijd opbloeide op het VMBO en inmiddels is doorgestroomd naar het MBO.  Anita heeft een website gemaakt: Wat een verschil.
"Mijn website is in de eerste plaats bedoeld als informatie- en inspiratiebron voor andere ouders van bijzondere kinderen. Daarnaast is het een pleidooi voor een bredere kijk op leer- en gedragsproblemen, waarbij niet het label, maar het kind uitgangspunt is.
Laten we de kinderen vooropstellen. Laten we ons verdiepen in wat hen beweegt en in wat ze nodig hebben. En laten we vooral kijken naar hun mogelijkheden in plaats van naar hun beperkingen! "


Anita schrijft elke maand een column. Hieronder vind je die van februari. Als je meer van haar wilt lezen, surf dan naar haar site. Onderaan de homepage staat hoe je je kunt abonneren.

Einstein

Een van de mensen die je steeds weer ziet terugkomen op lijstjes van beroemdheden met autisme is Albert Einstein. Volgens Simon Baron-Cohen, een vooraanstaand autisme-specialist aan de universiteit van Cambridge in Engeland, had Einstein het syndroom van Asperger. Maar de naam Einstein wordt ook vaak in verband gebracht met ADHD. En met dyslexie. En met beelddenken. Wie was deze man eigenlijk?
 
Albert Einstein wordt wel eens de meest intelligente wetenschapper aller tijden genoemd. Hij was een briljant natuurkundige die ons niet alleen de relativiteitstheorie en de formule E = mc2 heeft nagelaten, maar ook heel veel wijze en humoristische uitspraken. Einstein heeft zijn genialiteit vooral te danken aan zijn enorme verbeeldingskracht en zijn intuïtie ("Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal").
Einstein voldoet ruimschoots aan de hoofdkenmerken van autisme. Hij was iemand met een opvallend beperkt gebied van interesses en activiteiten: hij was al van jongs af aan zeer ge-interesseerd in wiskunde en wetenschappen. Als kind hield hij zich al bezig met het in elkaar knutselen van mechanische apparaten. Hij was erg op zichzelf en had weinig vrienden. Hij had een ongelofelijke drive om dingen uit te zoeken en was soms zo met zijn werk bezig, dat hij vergat te eten. Hij was sociaal onhandig en had moeite met communiceren.
Maar juist door zijn solistische en eigenzinnige instelling heeft Einstein een unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de natuurkunde geleverd. En hoewel hij erg beroemd is geworden, is hij altijd bescheiden gebleven. Zo vond hij van zichzelf dat hij geen speciaal talent had: "Ik ben alleen maar nieuwsgierig."
Einstein heeft de omstandigheden trouwens wel mee gehad: als hij in onze tijd had geleefd, had hij zich waarschijnlijk heel anders ontwikkeld dan nu het geval is geweest. Op school was hij niet bepaald een hoogvlieger. Hij was erg slim, maar ook erg eigenwijs, en hij had een hekel aan discipline.
Hij voerde weinig uit op school, werkte slordig en kon zich slecht concentreren. Hij was een kei in wiskunde, maar zijn leraar Grieks voorspelde dat er niets van hem terecht zou komen. Einstein was typisch iemand met een disharmonisch intelligentieprofiel: in sommige dingen geniaal, maar in andere dingen weer heel slecht.
Tegenwoordig zou Einstein een zorgleerling zijn geweest. Hij had waarschijnlijk een stempel-tje gekregen als asperger, autismespectrumstoornis of ADHD. Mogelijk had hij ook een sova-training moeten volgen of ritalin moeten slikken. Dan was hij misschien een evenwichtiger, sociaal aangepaster mens geworden. Maar had hij dan die enorme drive nog gehad? Was hij dan wel de Einstein geworden zoals we die nu kennen?
En hoe kunnen we de Einsteintjes van nu beter begeleiden op school? Want als je ‘scheef begaafd’ bent, is het lastig om een diploma te halen, en zie dan maar eens op de universiteit te komen. De lat moet hoger, maar hij hangt wel recht: je moet tegenwoordig overal (heel) goed in zijn, anders val je buiten de boot.
Volgens Temple Grandin zitten veel Einsteins van vandaag op een heftruck. Wat dat betreft laat de kenniseconomie heel wat kansen liggen… 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten