donderdag 20 maart 2014

Kwaad

Ik ben kwaad. Ik heb een brief gekregen van het zorgkantoor, waar ik 2 x per jaar mijn PGB verantwoord. Een kwestie van alle facturen en loonbriefjes bij elkaar optellen en invullen.
Het vereist van mijn kant een zorgvuldige administratie, maar dat is wel te doen.
Nu krijg ik echter een brief terug met daarin het volgende:
“Wij kunnen nog niet goed opmaken of de zorg van X betaald mag worden uit het PGB.
Daarom vragen wij u van deze zorgverlener(s) gespecificeerde nota’s en een toelichting op de zorg mee te sturen”.
Dat eerste is geen probleem, ik kopieer gewoon alle facturen.
Maar dan:
“In de toelichting op de zorg moet naar voren komen:
- Wat de concrete individuele doelen zijn
- Om welke activiteiten het gaat
- Wat de rol van de begeleider is
- Wat de werkwijze is
- Wat de ingezette middelen zijn
- Wat indien mogelijk de resultaten zijn.”.

En dat heb ik dus allemaal in januari al gedaan. Ik heb 8 A4tjes opgestuurd met daarin een verantwoording over het afgelopen jaar. Wat we hier thuis doen, waarom we dat doen, wat goed is gegaan, wat nog niet goed gaat, welke doelen we hebben gehaald, wat nog niet. Met stukjes uit de speelverslagen erbij, ter illustratie.
Maar…. die verantwoording was voor een andere organisatie, nl. jeugdzorg.
En in plaats dat het zorgkantoor samenwerkt met de jeugdzorg, moet ik dat hele pakket dus weer opnieuw aanleveren, alleen nu in een andere vorm.
Waarvoor? Voor in totaal 4 uur zorg per week. Die wordt verleend door één zelfstandige professional en daarnaast door studenten, die ik zelf opleid. Omdat ze jong en enthousiast zijn en ik ze graag wat mee wil geven, maar ook omdat ik vanuit het PGB simpelweg geen dure krachten kan betalen.
Voor 4 uur begeleiding per week heb ik te maken met 3 instanties (jeugdpsychiatrie, die jaarlijks de diagnose moet stellen, als bewijs voor de andere instellingen; jeugdzorg, voor verleningen van het PGB (en daarmee hulp);  het zorgkantoor, voor de financiële verantwoording). En dan is er nog school. Die heeft weer te maken met andere organisaties, waarnaar de intern begeleider laatst 7! rapportages moest opsturen.
Al die mensen bij al die instanties, die volstrekt langs elkaar heen werken, rapporten lezen, vergaderen en conclusies trekken over Pelle, zonder hem te ontmoeten. Die geen enkele weet hebben van het dagelijks leven van Pelle en mij en hoe ik mijn stinkende best doe om hem te helpen. Ik zou zeggen: kom alsjeblieft een keer bij ons op bezoek. Ontmoet ons in levende lijve. Kijk naar de zorg die Pelle krijgt en die hij nodig heeft. Laat 1 iemand hierover 1 keer per jaar oordelen.
Wat zou dat veel werk besparen. Dan zijn bezuinigen te realiseren en kan het geld naar waar het echt nodig is: naar de directe hulp aan mijn kind.

1 opmerking:

  1. Applaus! Je hebt helemaal gelijk. Wat zou jouw (simpele) oplossing een opluchting zijn!

    BeantwoordenVerwijderen