vrijdag 29 augustus 2014

Samen spelen.

Woensdagmiddag kwam er een meisje mee uit school waar Pelle wel eens vaker mee speelt. Het is een lieve, leuke meid die later wil gaan zorgen 'voor kinderen zoals Pelle'.
We eten een boterhammetje en daarna gaan de kinderen een spelletje Mens-erger-je-niet met een bewegend bord (een verjaardagscadeau) spelen. Ondertussen komt Gemma, onze nieuwe speler, binnen. Hieronder een stukje van haar verslag.

Na het spel zien we een poppenkast staan en A. zegt dat ze het wel op een winkeltje vindt lijken. Alleen is de winkel nog helemaal leeg. Al gauw komen we op het idee om een schoenenwinkeltje te maken en Pelle reageert gelijk enthousiast. Hij begint overal schoenen vandaan te halen, tot we een hele verzameling schoenen hebben voor in de winkel. Pelle gaat helemaal op in het schoenen verzamelen en is bijna niet te stoppen. Wanneer A. en ik aangeven dat we er genoeg hebben lijkt Pelle dit niet te horen. Maar na een paar keer legt hij zich er bij neer en gaan we de winkel verder maken.
Er wordt een stoel achter de kassa gezet en wat bonnetjes verzameld voor geld. A. schrijft op een papiertje de prijzen voor de schoenen


2 de hands schoenen 1 euro
nieuwe schoenen 5 euro
sjieke schoenen 10 euro
omdat het korting is.


en ik vind nog een belletje dat gebruikt kan worden als winkelbel. Bij het raam wordt een etalage ingericht. Pelle helpt en denkt goed mee en verzamelt spullen die we kunnen gebruiken voor de winkel. Tussendoor vindt hij nog een tattoo van een spin, waardoor hij even afgeleid is. Hij plakt de tattoo op zijn voorhoofd en wij moeten allemaal erg lachen want het ziet er wel eng uit. ‘’Straks rennen alle klanten de winkel uit als ze jou en je spin zien!’’ zeg ik en Pelle moet lachen.Dan is de winkel open en Pelle gaat als eerste achter de kassa. A. en ik spelen klanten die schoenen willen kopen. Ik vraag naar de maat van een paar chique schoenen van Pelle's moeder en na even nadenken zegt Pelle dat het 'maat Ria' is. We wisselen elke keer door en het valt mij op dat Pelle heel flexibel is wanneer A. een beslissing voor hem maakt. Eén keer hoor ik hem zeggen: ‘’Ik wil het eigenlijk anders, maar we doen het nu wel even zoals jij het wilt’’. Ik benoem naar Pelle dat het heel goed is dat hij het gewoon probeert en A. even haar zin geeft. Pelle speelt leuk mee in de winkel, zowel als rol van verkoper als rol van klant en heeft er zichtbaar plezier in. Hij komt ook elke keer een andere schoen kopen en wisselt in rollen. Hij denkt zelfs nog even mee over de pijpen die in de schoen moeten zodat het netter staat en helpt mij om ze erin te stoppen. We stoppen na een tijdje en dan gaat A. een hindernisbaan bouwen en ga ik Pelle met een masker achtervolgen in de tuin.

Het is mooi om te zien hoe hij is gegroeid in het doen van rollenspelletjes. Ik heb wel eens eerder geprobeerd om met hem een schoenenwinkeltje te spelen, maar dat was niet zo succesvol. Leuk om te zien dat hij het nu veel langer vol kan houden.

1 opmerking:

  1. Pelle wat ben ik blij om dit te lezen!
    je bent een super de duper Pelle...

    BeantwoordenVerwijderen