vrijdag 12 september 2014

Het Grote Probeer Spel.

Als je wilt leren, dan is het belangrijk om dingen uit te proberen. Het is ook één van de principes van SonRise: stimuleer je kind om een goede probeerder te worden. Voor Pelle is dat niet zo makkelijk. Hij wil graag dat dingen perfect zijn (knutsels bv) en dan ben je natuurlijk snel teleurgesteld. Om hem te helpen, heeft Lila Het Grote Probeer Spel bedacht. Afgelopen dinsdag heeft ze het aan Pelle uitgelegd en hebben ze het gespeeld.
Hieronder een stukje uit haar verslag:

Ik kwam met het plan om 'het grote probeerspel' te gaan spelen. Om beurten zouden we dan een moeilijke opdracht voor de ander verzinnen. Als de ander het voldoende (minimaal drie keer) heeft geprobeerd kreeg hij/zij een snoepje.
Pelle was meteen enthousiast en verzon spontaan al een opdracht voor mij. Ik moest vanaf de huiskamerdeur de bal zo schoppen dat deze om de hoek bij het bureau terecht zou komen.. moeilijk! Ik heb het drie keer geprobeerd en daarna Pelle. Mij lukte het niet en Pelle wel! Maar ja, het ging vooral om het proberen!
Voordat we met het werkelijke spel begonnen gingen we eerst samen met de auto naar de supermarkt om een zakje snoepjes te kopen. Dit vond Pelle heel erg leuk.

Thuis aangekomen begonnen we meteen met het spel. De eerste opdracht voor Pelle was om mij heel erg bang te maken. Pelle rende naar de garage, ik hoorde heel wat gemopper.. hij kon het niet vinden.. maar uiteindelijk kwam hij dan toch met een schaats in de hand de kamer binnen lopen, haha, hij maakte zaaggeluiden en speelde de man uit het spookhuis die je met de zaag achterna komt. (Hij kon alleen de zaag niet vinden en gebruikte daarom maar de schaats). Ik vond het best eng maar vroeg hem om het nog enger te maken door bijvoorbeeld een masker op te doen. Zo kwam hij nu met een spookmasker en de schaats op mij aflopen. Als laatste vroeg ik of hij er ook nog hele enge geluiden bij kon maken.. en ja hoor, dit kon hij ook! Geweldig geprobeerd en een snoepje verdiend!

Ik moest vanaf de garage naar de stoep rennen in anderhalve seconde. Het lukte steeds net niet. Pelle vond dat ik geen snoepje had verdiend want het was niet gelukt. Of nou ja, hoogstens een snoepje omdat het zielig was dat het niet gelukt was! Een goed moment om Pelle nog eens duidelijk te maken dat het nu juist om het proberen gaat en het resultaat niet uitmaakt. Dit vond hij nog best heel lastig om te begrijpen.

De volgende opdracht was weer voor Pelle, hij mocht een spookhuis tekenen. Dat ging hij meteen enthousiast doen. Ik heb hem drie keer gevraagd om er nog iets bij te tekenen. De laatste keer was net een beetje teveel voor hem (Ik vroeg om de man met de zaag te tekenen). 'Ik ga het niet meer proberen!' riep hij, waarop ik hem uitgebreid complimenten gaf voor de andere twee keren dat hij het wel geprobeerd had. En natuurlijk kreeg hij wel een snoepje!


Spookhuis en rups/slang.

Nu had Pelle zonder het te weten een hele moeilijke opdracht voor mij verzonnen. Ik moest zijn glas melk binnen een seconde leeg drinken. Help, ik vind melk echt vreselijk vies. Met heel veel moeite heb ik toen een heel klein slokje genomen van de melk. We waren het er samen over eens dat ik het te weinig had geprobeerd. Toch mocht ik van Pelle wel een snoepje.
 
(Er wordt aan de deur gebeld en Pelle en Lila gaan met 2 klasgenootjes en hun skelter op stap naar de bakker. Daarna wil Pelle weer graag naar huis).

Thuis hebben we het spel nog even verder gespeeld.
Pelle mocht een slang (of wat anders) maken van speelmais. Hij plakte drie keer twee stukjes aan elkaar en zei dat hij het nu wel drie keer had geprobeerd (de slimmerd). Maar het was nog helemaal geen slang, het waren alleen losse stukjes, dat vond ik niet voldoende. Hij heeft nog een stukje in het water gegooid, dat was leuk want dat loste helemaal op. Uiteindelijk hebben we samen de slang gemaakt. Echt leuk vond hij dit niet maar hij heeft het in ieder geval geprobeerd en hij kreeg natuurlijk een snoepje! 

Pelle was zo vrolijk en open, wat een heerlijke middag!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten