woensdag 19 november 2014

Uitjes.

Pelle is er dol op: reizen met de bus en de trein. Het liefst zou hij elke dag weg willen. Hij droomt erover en praat er over. Heel vaak. Echt heel vaak. Op YouTube bekijkt hij steeds opnieuw dezelfde filmpjes en de afgelopen keren is hij ook op stap geweest met de camera. We hebben inmiddels vele bandjes vol opnames van bussen en treinen. Met alle spelers is hij ten minste 1  x naar het station geweest om daar te filmen. Ook als hij in de klas zit denkt hij het liefst aan zijn favoriete vervoersmiddelen of aan een reisje dat gepland staat. Aanstaande zondag is het weer zover: dan gaan vader en zoon naar Amsterdam. Dat is weer op en top genieten voor onze kleine man en lekker relaxen voor Mark, want die kan mooi lezen (iets wat niet gaat als we gewoon thuis blijven).
Toch hebben we nu besloten om minder vaak weg te gaan. Want we doen Pelle natuurlijk heel graag een plezier, maar willen ook graag dat hij gaat ervaren dat het leuk kan zijn als je thuis blijft. Ik heb Pelle vertelt dat we op ontdekkingsreis gaan. In huis. Naar wat hij leuk vindt.
En dat is nog niet zo makkelijk, want kleuren, tekenen, muziek maken, knutselen, spelen met speelgoed, spelen met andere kinderen, een nieuw (onbekend) boek lezen of alleen buiten spelen, dat zijn allemaal dingen die hij niet spontaan doet. Blijft over heel veel praten en vragen stellen (je raadt al waarover).

We moeten Pelle dus steeds helpen om een drempel over te gaan. En dat gaat veel gemakkelijker als er gewoon geen alternatief is in de vorm van een uitje. Want anders is hij daar de hele tijd op gefocust. En ik heb gemerkt dat hij, nu hij wat ouder wordt, best in staat is om zijn allerliefste wens tijdelijk los te laten. Ik heb daarom met de spelers afgesproken dat we deze wintermaanden niet meer met hem weg gaan, behalve in de vakantie. Dan kunnen we al onze tijd en energie inzetten om hem te helpen om meer te spelen in en om het huis. 

En dat ging de laatste dagen echt verrassend goed. Zondag is hij zelfs de hele dag binnen geweest. Dat is ongekend. ’s Middags heeft hij met Mart een spoorspel gespeeld (dat dan weer wel :-) )

Nog net een stukje elleboog van Mart in beeld. Die had bedacht dat de dobbelsteen minstens 1 meter ver weg moest en zo werd het ook een heerlijk heen-en-weer-ren-spel.

en gisteren met Lila de hele middag (!) het kikkerspel met allerlei opdrachten

Griezelopdracht. Doe een blinddoek om en laaat je begeleiden door het huis. Wat voel je allemaal?
Vanmiddag kwam zijn oude vriendinnetje weer, hebben de kinderen op het schoolplein gespeeld en daarna met Gemma een spookfilm opgenomen. En natuurlijk ging de conversatie met A. nog wel over de trein en bleef Pelle daar een hele tijd in hangen, maar dat was pas halverwege de middag. Meteen uit school ging het over hele andere dingen (een klasgenootje dat een zusje had gekregen, bijvoorbeeld) en was de conversatie echt tweezijdig. En ook na de vragen over de scherpste treinbocht van Nederland moest Pelle toch weer in actie komen, aangemoedigd door A. Als boom heeft hij de andere spoken goed schrik aangejaagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten