zaterdag 28 maart 2015

Plezier

 

Ik druk de spelers altijd op het hart om vooral plezier te maken met Pelle. Vergeet de doelen, de technieken, de filosofie van SonRise, de houdingsaspecten. Er is 1 ding belangrijk, en dat is lol maken met elkaar. Het is de basis voor contact. De lijm die mensen met elkaar verbindt.
Maar er is meer. Mensen kunnen niet leren als ze bang zijn en gestresst. Dan vernauwd hun wereld zich en sluiten ze zich af voor informatie. Bij autistische kinderen komt stress heel veel voor, omdat ze worden overweldigd door de wereld om hen heen. Dan is het belangrijk dat je ze controle geeft. Zo kunnen ze tot rust komen. Is er rust, dan is er al meer openheid. Is er plezier, dan is er ruimte om te leren.
De Amerikaanse psychologe Barbera Fredrickson heeft een interessante theorie ontwikkelt over de functie van plezier en andere positieve emoties, het broaden-and-built model, verbreed-en-bouw. Positieve emoties maken dat je open staat voor nieuwe ervaringen. Je blikveld verbreed zich, letterlijk en dat zorgt er weer voor dat je bijvoorbeeld creatiever kunt zijn. Ook zorgen ze er voor dat je hulpbronnnen kunt opbouwen. Fysiek en psychisch (meer veerkracht), sociaal en intellectueel (denk aan nieuwsgierigheid). En daarom gaan we vrolijk verder met alles.

(Met dank aan Mark van wie ik voor het eerst over Fredrickson hoorde).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten