donderdag 26 maart 2015

Zelfonderzoek.

Gisteren heb ik geschreven over het 'probleemgedrag' van Pelle. (Tussen aanhalingstekens want voor wie is het eigenlijk een probleem?). Ik zet hem te veel onder druk om alleen te spelen. Ik wil dat te graag. En dat werkt dus niet, want dan blokkeert hij. Tijd om mijn gedachten eens onder te loep te nemen. Zijn ze helpend? En zo nee, kan ik daar iets anders tegenover zetten waar ik ook in kan geloven en wat me oprecht een goed gevoel geeft?
Ik ben er gisteren maar eventjes voor gaan zitten. Met een stuk papier en 2 stiften kwam er snel al heel wat naar boven.
Hieronder een impressie van mijn wolken. Omdat het meer brainstromachtig was geen gelikt verhaaltje, dit keer. Toch wil ik het proces graag met jullie delen, want het is een belangrijk onderdeel van CSL en SonRise. Overigens doe ik het niet helemaal volgens de regels van bv. Option en Byron Katie. Maar wel in alle eerlijkheid voor mezelf.
Schuin gedrukt mijn reactie op mijn eerste gedachten.

ALLEEN SPELEN.

Spel = goed. Hij moet zich ontwikkelen! --> Hij mag rust nemen. Sterker nog, rust nemen is heel belangrijk.
Iets doen = goed. --> Alleen maar zijn = goed.
Ik gun hem de ervaring om ergens in op te gaan. Dat is heel leuk. Het is fijn om alleen te zijn. --> Hij mag verveling ervaren. Oauw. Pijnpunt uit mijn eigen verleden. De verveling op zondag. Vind ik nog steeds moeilijk om aan terug te denken. Dus aan deze gedachte zitten lastige kanten. 
Hij moet leren dat ik niet altijd aandacht voor hem heb. Dat krijgt hij de rest van zijn leven ook niet altijd en daar moet hij mee leren omgaan. --> Hij kan best leren om met uitgestelde aandacht om te gaan. Dat vermogen heeft hij in zich.
Ik kan enthousiast zijn over speelgoed.--> Ja zeker!
Ik wil aandacht voor mezelf. Ik ben soms moe, is wil graag zelf alleen zijn en ik wil soms iets anders doen dan spelen met Pelle. --> Ja, die gedachte blijft staan. Het heeft met grenzen stellen te maken. Het is goed om daarin een rolmodel zijn. Het is mijn uitdaging om mijn grens op een heldere manier te communiceren, zonder te vervallen in zelfmedelijden en schuldgevoel.
 
2e blad: AANDACHT. (Voelt als een belangrijk thema).

Hij krijgt al zo veel meer aandacht dan andere kinderen. Hij is verwend en dat is niet goed. Ik moet stoppen hem te verwennen. --> Ja, dat is waar. Te veel verwennen is niet goed. Maar hem zeggen dat hij nu alleen moet spelen is niet effectief daarin. Ik wil op zoek naar een minder dwingende manier om hier mee om te gaan.
Beeld: Aandacht zit in een potje waar ik uit put en dat is op een gegeven moment leeg. Dan moet ik alleen zijn om weer bij te tanken of ik moet aandacht van iemand anders krijgen om het potje weer te vullen. --> Aandacht is als de zon, het bevind zich ook buiten me en is een vorm van energie. (Hmmm. Dit beeld beklijft niet. Ik ga op zoek naar iets anders).
Aandacht geven is ook mezelf voeden. --> Nee, dat voelt niet oprecht.
Aandacht = liefde = fijn.
Aandacht is iets wat je geeft. Krijg ik er iets voor terug? --> Nee, niet altijd. Is dat te dragen? Soms wel, soms minder goed.
 --> Ja, ik krijg er wat voor terug, nl. verbinding met Pelle en met anderen, die ik aandacht geef. Ik krijg er liefde voor terug.
Aandacht heb ik vroeger ook niet veel gehad, dus Pelle moet niet zeuren. --> Hmmm. Is dit oud zeer? En zo ja, wil ik dat dan overdragen op hem?
Te veel = slecht. --> Ja, die gedachte blijft staan. Kom ik terug op mijn geloof en vertrouwen in Pelle. Hij kan prima leren om met minder om te gaan. Het voelt soms vervelend voor hem maar hij is in staat om die gevoelens te dragen. En daar kan ik hem bij helpen. 
Het put me uit. --> Nou, dat is te sterk uitgedrukt. Maar het is af en toe wel vermoeiend. Daarom goed om op tijd grenzen te stellen. Belangrijk leerpunt voor mezelf.

-0-

Wat is nou het effect van deze brainstorm geweest? Dat ik nog wat meer ga kijken naar sommige gedachten. Maar ook dat ik het alleen spelen veel meer los kan laten, dat ik er minder krampachtig mee om ga.
Het had meteen effect op Pelle, gistermiddag. Ik was moe, ging op de bank liggen en werd liefdevol verzorgd. Hij zetten een CD voor mij op en heeft wel een uur lang zichzelf vermaakt. Wonderlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten