maandag 22 juni 2015

Droom.

Op internet las ik een mooi artikel in een vakblad over vroege interventie bij autisme. Als je al jong ingrijpt, wanneer je kind nog maar een peuter is, dan kan je veel symptomen van autisme verbeteren. In het artikel gaat het om het zgn. Denver model. Dat ken ik niet, maar wat me opvalt in de beschrijving is dat er sprake is van één-op-één begeleiding, dat ouders actief zijn en dat spel en leuke activiteiten een grote rol spelen, waarbij er wordt aangehaakt bij de interesses van het kind. Principes die we hier thuis ook hanteren.

Het Denver model is effectiever dan de gebruikelijke interventie: ' een mix van wat beschikbaar was in de gemeenschap zoals logopedie en ontwikkelingsbegeleiding'.
Ik hoop dat deze informatie doordringt tot de Nederlandse gezondheidszorg. Mijn droom is dat in het komende decennium er betere hulp komt voor kinderen als Pelle. Die dan al op jonge leeftijd een op maat gemaakt programma aangeboden krijgen en waarvan de ouders en spelers gecoacht worden door doorgewinterde specialisten en ervaringsdeskundigen. Dat ouders systematische ondersteuning krijgen als ze thuis hun kind willen gaan begeleiden. Dat zou zo'n wereld van verschil betekenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten