zaterdag 13 juni 2015

Houvast.


Dit voorjaar is er een mooi boek op de markt gekomen: Houvast. Het is geschreven door Anneke Groot. Ik ken Anneke via Horison, de organisatie die zij mede heeft opgericht en die ouders van autistische kinderen helpt via CSL, contactgericht spelen en leren. CSL bouwt voort op de SonRisemethode uit Amerika. Anneke geeft cursussen en ondersteunt ouders die een speelprogramma voor hun kind hebben opgezet. Hier thuis volgen we de methode, op onze eigen manier. Dit hele blog getuigt er van.
Toen de jongste zoon van Anneke 3 jaar was werd hij gediagnosticeerd met klassiek autisme. Dat is inmiddels een kleine 20 jaar geleden. In haar boek schrijft ze over haar eigen ervaringen, maar vooral als illustratie op een visie. Want de kern van het boek gaat over de houding die jij als ouder kunt ontwikkelen om je kind zo goed mogelijk te ondersteunen. Die houding, de manier waarop jij als ouder bent en omgaat met je kind, vormt de bron voor contact. Meer nog dan gemiddelde kinderen reageren autistische kinderen op jouw energie. Als jij als ouder open, ontspannen en accepterend bent, dan komt je kind naar je toe. Dan ben je aantrekkelijk, letterlijk. Je kunt die houding ontwikkelen door aandacht te schenken aan je eigen overtuigingen, oordelen en verwachtingen. Zijn ze effectief? Zo niet, kun je ze vervangen door andere gedachten en ideeën? Loslaten? Dat is geen kwestie van een knop omzetten maar een doorgaand proces van bewustwording en dingen bevragen. In het boek staan allerhande technieken beschreven die je hierbij kunnen helpen.
Maar meer nog dan die technieken, die voor mij nog wel veel concreter omschreven hadden mogen worden (het gaat soms meer om het effect dan om het hoe), biedt het boek je veel inzicht. Waarom die houding zo helend is in  de relatie met je kind en waarom het van daaruit kan groeien. Want als het contact er eenmaal is, dan kun je het versterken door je af te stemmen, controle te geven, dingen te bekrachtigen en nog veel meer. En vanuit het contact opent zich een wereld van mogelijkheden en kan je kind gaan leren. En dan blijken er nog meer mogelijkheden te zijn.
Anneke behandelt heel veel in het boek. Meer dan ik hier op wil noemen. Deze post is geen samenvatting, maar een aansporing om te gaan lezen, als je als ouder samen met je kind verder op weg wilt. Als je je kind wilt helpen maar je niet weet hoe dat kan. Als je je hulpeloos en moedeloos voelt of niet weet hoe je bestaande patronen kan doorbreken.
Houvast een mooi boek voor ouders (en hulpverleners) dat je helpt om een wezenlijke relatie tussen jouw en je kind te creëren zodat er ruimte komt voor groei voor allebei. Het boek boort een diepe bron aan en getuigt van veel wijsheid. Anneke schetst de weg. Het is aan jou of je hem gaat betreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten