zaterdag 20 juni 2015

Spelen met Mya.

We hebben de afgelopen maanden een wisseling in het team van spelers gekregen. Kirsten kwam vaak op zaterdag maar heeft een andere bijbaan gevonden en kon niet meer komen. Gelukkig hebben we nog een prachtig boekje van haar, vol foto's van alle uitjes en belevenissen samen.
Ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe speler en dat is goed gelukt. Pelle gaat nu 1 x in de maand naar Mya. Ze heeft een prachtige speelkamer bij haar thuis en ook een zomerhuisje in de buurt.
Twee weken geleden zijn ze daar samen naar toe gegaan. Hieronder kun je een groot stuk uit het verslag van Mya lezen.

Bij het huisje ontstonden de volgende activiteiten:
- Onderzoek van het huisje en de tuin
- Vuur maken en marshmellows maken
- Spelen met de tuinslang
- Zwemmen in het meer

Als we bij het huisje aankomen gaat Pelle eerst op onderzoek uit. Hij zegt het huisje net een woonwagen te vinden. Na inspectie gaat hij de tuin en de schuur bekijken. Hij loopt rond en vindt een ladder. Deze wil hij graag uitproberen en kijken op het dak van de schuur. Als ik zeg dat je ook op het dak kunt zitten, is hij blij verrast. Samen beklimmen we de ladder en gaan op het dak zitten. Pelle loopt wat rond op het dak (het is een vrij plat dak) en bedenkt dat hij zo naar het dak van de buren kan springen. Als ik zeg dat dit niet mag, vindt hij dat prima maar verkondigd wel dat hij het zou kunnen. Gedurende de middag klimt Pelle regelmatig op het dak. Eerst moet ik de ladder vasthouden en bij hem blijven. Daarna heeft hij er vertrouwen in gekregen en doet hij het zelfstandig.

Pelle vindt het een goed idee om marshmellows te maken op een kampvuur. Hij helpt mee met het pakken van hout en de aanmaakblokjes. Hij wil het vuur niet aansteken, dit mag ik doen. Hij kijkt vanaf het dak hoe ik het vuur maak. Als er een goed vuur is, komt Pelle naar beneden. We prikken op een stok een marshmellow en houden dit boven het vuur.  
Pelle kijkt goed hoe ik het doe en doet mij na. Hij houdt het stokje boven het vuur en controleert regelmatig of het goed is. Als hij wil eten moet ik even testen of het niet te heet is. Samen smikkelen we zo van een aantal marshmallows. Als we er genoeg van hebben, doven we het vuur. 

Ik vraag Pelle of hij het vuur wil doven met de tuinslang. Dat wil hij wel, hij is er enthousiast van. We pakken de tuinslang en Pelle gaat blussen. Hij vindt het geweldig. Hij blust het vuur grondig en vindt de stoom die er vrij komt indrukwekkend. Als het vuur gedoofd is, speelt Pelle verder met de tuinslang. De hele schuur moet nat, net als de stoelen en de tafel. Hij kijkt hoe hoog hij kan spuiten of hoe ver. Hij spuit in de aarde of op de grond met de spuitmond dichtbij. Soms spuit hij mij nat en duik ik weg om het hoekje. Pelle lacht uitbundig en hard. Op een gegeven moment moet ik hem begrenzen. Hij wil door de ramen in het huisje spuiten of in de tuin van de buren. Dit is geen ondeugendheid maar meer een soort opgaan in het spel. Pelle luistert naar de begrenzing. Hij wil ook nog een vuurtje maken om het vervolgens te blussen. Als ik zeg dat dit niet meer kan omdat alles nat is, vindt hij dit niet erg. Als we besluiten om te stoppen ziet Pelle dat hij helemaal vies is geworden. Dit vindt hij wel best en moet er om gniffelen.

Na dit avontuur gaan ze lekker zwemmen.

Pelle is ontspannen en vrolijk. Hij vindt dat we elke keer naar het huisje moeten gaan als het boven de 20ᵒC is. We maken daar een afspraak over. 

Het gaat goed tussen Pelle en mij. Ik volg hem in wat hij wil doen of wat er ontstaat. Daarnaast merk ik dat hij stil kan vallen als ik vraag wat hij zou willen doen/ spelen. Een eigen aanbod aanbieden werkt dan goed. Zo worden zijn spelactiviteiten en spelvaardigheden uitgebreid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten