zondag 6 september 2015

Oprechte nieuwsgierigheid.

Vandaag een heuse gastschrijver op het blog :-)
Hieronder vind je een bericht van Mark.


Op een ontspannen zondagochtend zit ik samen met Pelle op de bank in onze woonkamer. Pelle heeft net een uurtje met de I-pad gespeeld en dan vinden wij het wel genoeg. Daarna moet hij even weer zijn draai vinden, maar het duurt niet lang of hij zegt iets wat hij veel vaker op zulke momenten tegen mij zegt: "Zull'n we nog eem klets'n"? ( inderdaad, op zijn Gronings! :-) ). Waarover dan? Nou over de uitjes die we in 2014 en 2015 gemaakt hebben. Bijvoorbeeld de TT kermis. Pelle stelt daar dan vooral vragen over zoals: Hoe gingen we daar heen? Waar ben ik als eerste ingegaan? Was  je blij toen de buschauffeur ons er bij de kermis uitliet? Enzovoort, enzovoort .... Ik dacht: "ik wil meer horen hoe jij het hebt beleefd, hoe krijg ik jou nou aan het vertellen?".
Toevallig had ik op vrijdag en zaterdag deelgenomen aan een workshop die deel uitmaakt van de opleiding Mindfulness-Based Coaching. Onderwerp was Inquiry, wat je kunt vertalen als: verdiepende dialoog. Kern daarbij is dat je werkelijk luistert en open bent voor wat de ander zegt, vanuit oprechte nieuwsgierigheid en niet-weten. Zou dat nu ook werken met Pelle? Ach, baat  het niet, dan zal het zeker ook niet schaden. We hadden het net even over de Booster Maxx ( een hoge over-de-kop attractie). Hij twijfelde lang of hij er in durfde, maar uiteindelijk ging hij toch, om meteen erna uit te roepen: ik ben misselijk, maar ik ga nog een keer!
Nu zo lekker rustig en relaxed op de bank zittend vroeg ik hem eerst, zoals ik geleerd had, of ik even mocht doorvragen over zijn gevoelens in deze attractie. Het leek me wel wat overdreven om die vraag zo te stellen, maar Pelle vond het helemaal niet gek en zei: " Ja hoor." Het was net alsof het hem daarna helemaal geen moeite kostte om te vertellen. Op mijn vraag: "Wat voelde je nou in die Booster Maxx?" gaf hij een verrassend gedetailleerd en uitgebreid verslag van zijn gevoelens en gedachten. Een simpele, korte doorvraag (waar voelde je dat?) zorgde ervoor dat hij moeiteloos nog meer vertelde.
Voor mij een hele prettige ervaring omdat ik Pelle eigenlijk nog nooit zo lang en zo samenhangend heb horen vertellen over zijn gevoelens, maar ook heel prettig om te merken wat het effect is van Inquiery. Oprechte interesse, niet te snel zaken invullen ( dus niet: oh ja, misselijk, ik weet precies hoe dat is....) en even vragen of de ander het goed vindt dat je dat je doorvraagt, doen hierin wonderen. Mooi om dat zo direct te ervaren! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten