zondag 17 januari 2016

Het voordeel van de twijfel.


In al die jaren dat we hier thuis een speelprogramma draaien heb ik één aspect van de Son-Rise nooit ter harte genomen en dat is om het dieet van je kind aan te passen. Heel veel autistische kinderen kunnen gluten en caseïne (een eiwit dat in melk voorkomt) niet goed verwerken. Het zorgt voor allerhande ontstekingsreacties in de ingewanden die doorlekken naar de hersenen en daar een gevoel geven alsof je high bent.
Toen de familie Kaufman, de grondleggers van SonRise, in de jaren 70 van de vorige eeuw met Raun gingen spelen was dit al bekend. Sinds die tijd propageren ze niet alleen spel, maar ook een aanpassing in de voeding. Zo kan je kind van binnen uit helen.
Er zijn een aantal redenen geweest waarom ik nooit met een dieet begonnen ben. Pelle is een hele moeilijke eter die niet zomaar iets nieuws wil proberen. Bovendien heeft hij haast nooit lichamelijke klachten. Ik twijfel of hij wel zo'n last heeft van brood, granen en melk. Ik sta bovendien erg sceptisch tegenover de hele hype van superfoods en allerhande waarschuwingen over bijvoorbeeld de nadelen van brood. Daar geloof ik niet zo in.
Maar de bijeenkomsten van de moeders van onze Mama Vita groep heeft mijn gedachten toch een beetje omgebogen. Een paar vrouwen vertelden daar dat ze sterke veranderingen zien bij hun kind, nadat ze hun voeding hebben aangepast. Eén van de moeders is een echte expert geworden op dit gebied.
Ik denk dat Pelle wel een steuntje in de rug kan gebruiken, met name op school. Hij heeft dit jaar veel moeite om zich te concentreren in de klas en trekt zich meer terug in zijn eigen wereld dan vorig jaar. Waarom zou ik dan niet iets extra's proberen?
Dus ben ik naar een huisarts gegaan die tevens natuurgeneeskundige is. Want ik ga niet zelf experimenteren met van alles. Zij heeft een paar voedingssupplementen voorgeschreven en ook zij heeft granen afgeraden.
Ik ga niet radicaal veranderen, maar wel wat wijzigingen aanbrengen en dan zie ik wel hoe ver ik daarin kan en wil gaan.
Morgenvroeg eet Pelle geen brinta meer maar krijgt hij de boekweitpannenkoeken die ik vanmiddag gebakken heb. Een eerste stap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten