zaterdag 13 februari 2016

Dansen.

Zo vaak als we kunnen, ga ik met Pelle naar kinderbiodanza. In een moderne danszaal in Norg wordt zo’n 8 x per jaar een ochtend georganiseerd door Els Stam. Biodanza is een soort toneelspelen op muziek en elke keer is er een ander thema, zoals ‘het circus’ of ‘de lente’.

In Kinderbiodanza leren kinderen al spelenderwijs hun emoties vrij te uiten. Tijdens de les worden de kinderen uitgedaagd in hun fantasie en beleven ze samen avonturen. Soms zullen ze o.a. een olifant, een vogel, een paard, een fee of piraat spelen. Door deze verschillende rollen aan te nemen leren ze hun creativiteit te gebruiken en versterken ze hun identiteit. Ze leren dat het fijn is om samen te spelen, samen plezier te beleven, rekening met elkaar te houden, dat samen dingen doen leuk is. Ze leren op een natuurlijke manier om samen te werken en dat dit heel gewoon is. Door de onderlinge acceptatie die hieraan verbonden is voelen kinderen zich gezien, gewaardeerd en ontwikkelen ze een gevoel van zelfacceptatie en zelfwaardering. (tekst van Els Stam).

Afgelopen zondag was het thema‘een dag uit je leven”. We zijn opgestaan, naar school gelopen, hebben gewerkt, gespeeld op het plein, anderen ontmoet, zijn na schooltijd op visite geweest en ten slotte zijn we weer gaan slapen. Steeds met andere muziek en soms alleen, soms met z'n tweetjes en soms met de groep.
Pelle leeft zich elke keer goed in en beweegt mooi mee op de muziek. De parel was één oefening waarbij we elk aan een andere kant van de zaal stonden en naar elkaar gingen wuiven, maar nog niet op elkaar af mochten lopen. Dat deden we pas als de muziek harder werd. "Ik vond het emotioneel", zei Pelle. "Jij ook?" Ja joch, ik ook. Zo fijn om hem dan weer vast te houden.
Een ander speciaal moment was toen ik hem ging toedekken met een deken en we naast elkaar lagen. Het deed me denken aan de spelletjes die we speelden toen hij veel kleiner was en we stap voor stap de deken over ons heen trokken terwijl we op zijn bed lagen. Ik voelde zo’n verbondenheid met hem.

Daarna gingen we lekker zwemmen in het bad naast de sportzaal. De sfeer van de ochtend werkte nog door en het was heerlijk om bij elkaar te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten