maandag 29 augustus 2016

De laatste week.

Ook de laatste vakantieweek was heel erg leuk.
Lila kwam weer spelen.

 

In het bos viel het me op hoe open Pelle nu is voor de wereld om hem heen, dat was nieuw. Zo was hij geïnteresseerd in een slak, die hebben we samen uitgebreid bekeken en we hebben zachtjes langs de rand van de vijver gelopen en alle kikkers bekeken die erin sprongen, we hebben nieuwe paadjes gelopen en een geheim weggetje ontdekt achter het voetbalveld.. En we hebben springbalsemienen aangeraakt, de zaaddoosjes springen open als je ze aanraakt, dat vond Pelle spannend maar ook heel interessant.

Op woensdag moest Pelle al weer naar de orthodontist. Daar zijn we in een hele grote boog naar toe gefietst.   Jammer genoeg was de molen dicht. We gaan een andere keer kijken.

Prachtige luchten onderweg.
De vloer in het stiltecentrum. Die beweegt als je er op staat. Pelle kijkt hoe het werkt.

Donderdag is hij bij Mya geweest. Deze keer was het speciaal, want Mya begeleid een oudere jongen, die qua geest nog heel jong is. Het leek ons een goed idee om Erik (niet zijn echte naam) en Pelle een keer samen te laten spelen. Het kwam goed uit dat het zo zonnig was, want de jongens houden beiden erg van zwemmen, wat het contact makkelijker maakt.


We lopen naar het meer.  Erik houdt graag een hand vast tijdens het lopen. Hij pakt Pelle's hand. Pelle laat dit volledig toe en zo lopen ze samen naar het meer. Ondertussen praten ze wat. Erik heeft een vrij bijzondere manier van communiceren. Zo kan hij 10 keer op een dag vragen hoe het met je gaat, of jij zijn vriend kent, of je vader een motor heeft of dat hij vroeger op school een juf heeft gehad die Monique heet. Hij is wat van de hak op de tak en maakt associaties in wat op dat moment in hem opkomt. Pelle kan hier volledig in meegaan. Hij toont geduldig als Erik voor de zoveelste keer heeft gevraagd hoe het met Pelle gaat. En geeft hij serieus antwoord op al zijn vragen. Pelle is ook eerlijk en zegt bijvoorbeeld: 'Dit heb je al gevraagd/ gezegd Erik'. Wel vraagt hij zich af waarom Erik dit doet en vraagt hij mij om uitleg. Hij is echt nieuwsgierig en staat volledig open. Pelle neemt ondertussen de rol op zich van leraar. 'Ik zal je wat leren, Erik', zegt hij dan. En vertel hij iets over de sterren en wanneer je ogen licht kunnen waarnemen. Ik vond het nogal een verwarrend verhaal maar Erik luistert en vindt het gezellig als Pelle praat. (...)
Ik vond het een geslaagde middag. Nadien had Erik het er nog veel over. Volgens mij vond Pelle het ook fijn, het is prettig voor hem dat hij in dit contact degene is met meer vaardigheden. Dat hij zich eens groter kan voelen, de wijste kan zijn. Het doet Pelle goed en wordt zijn zelfvertrouwen versterkt. We gaan het zeker nog een keer organiseren.

Dit weekend was er de traditionele afsluiting van de vakantie. Vader en zoon gingen met de trein naar het spoorwegmuseum in Utrecht. Pelle had helemaal zelf een mooie uitdraai gemaakt van het reisschema inclusief voorblad en nietjes.


 En tot slot was er gisteren ook nog kermis in onze stad. Heerlijk.Al met al hebben we een geweldig leuke vakantie gehad. Was ik vorig jaar gefrustreerd omdat Pelle zo weinig deed en steeds maar bij ons in het vakantiehuisje bleef, nu is mijn gevoel compleet anders. Wat is de vakantie leuk en afwisselend geweest en wat wordt Pelle zelfstandig. Hij is zelfs een keer alleen naar het zwembad geweest.
Het was fijn om thuis te blijven. Mark en ik konden extra dingen doen in huis en voor zijn moeder zorgen, met wie ik een paar keer naar het ziekenhuis ben geweest omdat ze haar hand gebroken had. Door het mooie weer en ons verblijf in het oude zomerhuisje hadden we een echt vakantiegevoel en de energie om veel leuke dingen te doen en van elkaar te genieten. Jammer dat het nu allemaal voorbij is. Kon ik de tijd maar stopzetten, af en toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten